Polewka z prażuchami

Odsłuchaj tekst

 

Składniki:

  • 1,2 l zsiadłego mleka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 30 g mąki pszennej
  • sól
  • pieprz

Prażuchy:

  • 30 dkg ziemniaków
  • mąka ziemniaczana
  • 60 g skwarek z boczku
  • natka pietruszki
  • 30 g cebuli


Sposób przygotowania: 

Z mleka i śmietany sporządzamy zupę, zagęszczamy ją mąką oraz przyprawiamy. Ziemniaki obieramy i gotujemy. Pod koniec gotowania dodajemy mąkę i tłuczemy na gładką masę. Boczek podsmażamy z cebulką i dodajemy do ziemniaków. Zupę podajemy z prażuchami udekorowanymi natką pietruszki.

 

Potrawa została sporządzona przez Młodzieżowy Klub Kulinarny z Częstochowy podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  97