Składniki:
Opis przygotowania:
Szczaw przebieramy, obrywamy ogonki, po czym myjemy i grubo siekamy. Do gotującej wody wrzucić pokrojony szczaw. Chwile pogotować. Zabielić śmietaną i mąką. Posolić do smaku. Osobno ugotować jajka na twardo. Ugotować ziemniaki i ubić, następnie okrasić cebulką podsmażoną na smalcu.
Szczawiówka jest letnią potrawą sezonową i zarazem tradycyjnym elementem kuchni jurajskiej. Od niepamiętnych czasów jest serwowana w naszych domach. Tania (tzw. Zupa z niczego) a jednak bardzo pożywna i do tego bomba witaminowa. Należy podkreślić, iż gotowana bez bulionu.
Potrawa została sporządzona przez drużynę „Kostkowianki” z Kostkowic k/Kroczyc podczas VIII FestiwalumŚląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.