Wiejska szczawiówka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • ok. 1l wody, sól do smaku
  • kilka garści świeżych małych listków szczawiu polnego
  • kilka łyżek porządnej śmietany
  • łyżka mąki
  • kilka jajek
  • koperek
  • ok. 4 ziemniaków
  • cebula do okroszenia ziemniaków
  • odrobina smalcu

 

Opis przygotowania:

Szczaw przebieramy, obrywamy ogonki, po czym myjemy i grubo siekamy. Do gotującej wody wrzucić pokrojony szczaw. Chwile pogotować. Zabielić śmietaną i mąką. Posolić do smaku. Osobno ugotować jajka na twardo. Ugotować ziemniaki i ubić, następnie okrasić cebulką podsmażoną na smalcu. 

 

Szczawiówka jest letnią potrawą sezonową i zarazem tradycyjnym elementem kuchni jurajskiej. Od niepamiętnych czasów jest serwowana w naszych domach. Tania (tzw. Zupa z niczego) a jednak bardzo pożywna i do tego bomba witaminowa. Należy podkreślić, iż gotowana bez bulionu.

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę „Kostkowianki” z Kostkowic k/Kroczyc podczas VIII FestiwalumŚląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  5