Zalewajka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 2 szklanki zakwasu żurowego
  • 20 dag boczku wędzonego
  • 20 dag kiełbasy
  • 1 cebula
  • 1 kg ziemniaków
  • 1 szklanka śmietany
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • pieprz
  • sól
  • cukier
  • majeranek
  • koperek

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w kostkę i ugotować w wrzącej wodzie ok. 3 litry z dodatkiem ziela, liścia laurowego, majeranku. W międzyczasie boczek pokroić w kostkę, wytopić, dodać do niego pokrojoną w kostkę cebulę i podrumienić. Kiełbasę pokroić w kostkę wrzucić do gotującej się zupy. Gdy ziemniaki będą miękkie dodać wytopione skwarki z boczku wraz z tłuszczem i cebulką, a następnie zakwas żurowy i koper. Zagotować, odstawić z ognia, dodać zahartowaną śmietanę i przyprawić do smaku solą, cukrem, pieprzem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  587