Zupa rybna z grzankami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 karp (~1 kg) lub głowy z karpia
  • 150 g selera
  • 100 g marchwii
  • 50 g poru
  • 50 g cebuli
  • pieczywo pszenne
  • 50 g masła
  • zielona pietruszka
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kolendra
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup

 

Opis przygotowania:

Oczyszczoną i umytą rybę kroimy w dzwonki, razem z głową, dodajemy oczyszczone warzywa, ziele angielskie, liść laurowy i kolendrę. Zalewamy zimną wodą i gotujemy, aż zmiękną warzywa i ryba. Przecedzamy zupę, obieramy mięso z karpia i doprawiamy wywar. Podsmażamy grzanki. Mięso i grzanki układamy na talerzu, dekorujemy zieleniną i zalewamy zupą.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  4674