Zupa z tartego chrzanu z wędzonką i jajkiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • korzeń chrzanu – 3 szt.
  • wywar z wędzonki – 2 l
  • śmietana 18% - 200 ml
  • mąka pszenna – 2 łyżki
  • jajka – 7 szt.
  • sól, pieprz do smaku

 

Opis przygotowania:

Zetrzeć na drobnej tarce chrzan i gotować z wywarem z wędzonki około godziny. Następnie zabielić śmietaną, mąką i 2 żółtkami jajka. Przyprawić do smaku, podawać z ugotowanym jajkiem i pokrojona wędzonką.

 

W niemalże każdym gospodarstwie śląskim uprawiano chrzan, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale i smakowych. Wykorzystywano go do kiszenia ogórków, ale również na co dzień robiąc polewkę chrzanową. Była to pożywna zupa, dodająca energii na cały dzień i wpływająca dobrze na trawienie.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Frykówka” z Pszczyny podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  220