Żurek bacy

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg kiełbasy śląskiej
  • 1 kg kiełbasy białej
  • 1 kg żeberek wędzonych
  • 1 kg boczku
  • 6 - 8 jaj
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 0,5 l zakwasu ogórkowego
  • zielenina
  • 1 śmietana 18%
  • 0,25 kg mąki ziemniaczanej
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

W garnku z wodą gotujemy żeberka, tak długo, aż będą miękkie. Boczek kroimy w kostkę i dodajemy do żeberek. Zasmażamy białą i śląską kiełbasę pokrojoną w plastry i dodajemy do żurku. Do gotującego się wywaru wlewamy zakwas z ogórków kiszonych. Śmietanę mieszamy z mąką i dodajemy do żurku na koniec gotowania. Od 6 do 8 jaj (wcześniej ugotowanych i pokrojonych na ćwiartki) wrzucamy do żurku, następnie przyprawiamy do smaku przyprawami i rozgniecionym czosnkiem. Żurek ozdabiamy dużą ilością zieleniny. 

 

Potrawa została sporządzona przez Wiesława Wróblewskiego ze Skoczowa podczas II Festiwalu "Śląskie Smaki", który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.

Wyświetlenia:  57