Żurek w bochnie chleba z grzybami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Na 10 porcji:

  • 20 dkg kości wędzonych
  • 5 szt. marchewki
  • 5 szt. pietruszki
  • 1 średni seler
  • 50 dkg kiełbasy zwyczajnej
  • 30 dkg podgrzybka
  • 20 dkg mąki żytniej na zakwas
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do zup

 

Opis przygotowania: 

Tradycyjną zupę gotujemy na wywarze z wędzonych kości z dodatkiem warzyw (marchew, pietruszka, seler) oraz kiełbasy i grzybów. Podprawiamy zakwasem z mąki żytniej, dzięki czemu uzyskujemy jedwabistą konsystencję i lekko kwaśny smak. Podajemy w charakterystycznym, „wydrążonym” bochnie chleba.

 

 

Potrawa sporządzona Restaurację "Frykówka" z Pszczyny podczas IV Festiwalu  Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  165