Żurek z królika z ziemniakami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 500 g mięsa z królika - przód
  • 250 g podrobów króliczych
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 4 ziemniaki
  • 200 ml śmietany 18%
  • 20 g mąki pszennej
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • ocet

 

Opis przygotowania:

Mięso królicze i podroby ugotować w jarzynach z zielem angielskim i liściem laurowym. Obrać mięso z kości i pokroić w kostkę, włożyć do wywaru, dodać pokrojoną marchew i ziemniaki w kostkę, przyprawić, gotować do miękkości, dodać zawiesinę mąki, a na koniec zabielić śmietaną, do smaku zakwasić octem.

Podajemy w talerzu lub miseczkach z ziemniakami krojonymi w kostkę lub gniecionymi, ewentualnie z pieczywem żytnim. Dekorujemy zieloną pietruszką.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  2785