Składniki:
Babka ziemniaczana:
Sos grzybowy:
Opis przygotowania:
Babka ziemniaczana
Ziemniaki obieramy i zacieramy na najdrobniejszej tarce. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy. Mieszamy ziemniaki z podsmażonym boczkiem i pozostałymi składnikami, wbijamy 6 jajek i mieszamy; przyprawiamy do smaku. Wszystko wkładamy na natłuszczoną blachę i pieczemy w piekarniku ok 1 godzinę w temperaturze 200˚C. Po upieczeniu kroimy na kawałki i podajemy z sosem grzybowym.
Sos grzybowy
Myjemy i kroimy grzyby, podsmażamy je na maśle z cebulą i doprawiamy do smaku. Ubijamy 2-3 żółtka, mąkę i ok. 150 ml śmietany kremówki, a następnie dodajemy do wcześniej przygotowanych grzybów i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Chliny podczas II Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2007 r. w Cieszynie.