Comber z królika z konfiturą z borówki i ajerkuchami z dynią

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • comber z królika 8dkg
  • słonina 100g
  • boczek 100g
  • borówka 80g
  • cebula 50 dkg
  • wino
  • jabłko 2 szt
  • dynia 400 g
  • jajka 6 szt
  • mąka 7 szklanek z dodatkiem proszku do pieczenia
  • 3 szklanki maślanki
  • 2 szklanki cukru

 

Opis przygotowania:

Comber z królika oczyszczamy z błon, faszerujemy słoniną i boczkiem, obsmażamy, a następnie dusimy do miękkości. Podajemy z konfiturą z borówki i cebuli, ajerkuchach z jabłkiem i dynią . 

Sposób podania: najpierw kładziemy racuch, na to konfiturę i na górę comber.

Królik w tej postaci był podawany na stołach bogatych rodzin na ziemiach śląskich np. Ballestremów. Królik przyrządzany także w sposób prosty gościł na stołach zwykłych ludzi, ponieważ był hodowany niemalże w każdym przydomowym chlewiku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Valdi Plus” z Mikołowa podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  14