Składniki:
Opis przygotowania:
Kaczka:
Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i papryką podpieczoną z margaryną i masłem. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojone jabłka i dusimy jeszcze ok. 15 minut.
Kluski:
Ziemniaki gotujemy, przeciskamy, dodajemy starte surowe 3 ziemniaki odsączone na sicie i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto, formujemy kluski, gotujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy kluski na złoty kolor.
Szałot:
Gotujemy kapustę, odcedzamy, dodajemy pokrojona cebulę, doprawiamy cukrem, pieprzem, z boczku wytapiamy skwarki – polewamy nimi kapustę, mieszamy.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Śpiewaczy „Kalina” z Łazisk Rybnickich podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.