Czorno kaczka, czorne kluski, szałot z kiszonej kapusty

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • kaczka
  • 1 kg ziemniaków
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g boczku wędzonego
  • duża cebula
  • 4 jabłka
  • olej do smażenia
  • margaryna
  • masło
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, szczypta cukru

Opis przygotowania:

Kaczka:

Kaczkę przyprawiamy solą, pieprzem i papryką podpieczoną z margaryną i masłem. Pod koniec pieczenia dodajemy pokrojone jabłka i dusimy jeszcze ok. 15 minut.

Kluski:

Ziemniaki gotujemy, przeciskamy, dodajemy starte surowe 3 ziemniaki odsączone na sicie i mąkę ziemniaczaną. Zagniatamy ciasto, formujemy kluski, gotujemy. Na patelni rozgrzewamy olej i pieczemy kluski na złoty kolor.

Szałot:

Gotujemy kapustę, odcedzamy, dodajemy pokrojona cebulę, doprawiamy cukrem, pieprzem, z boczku wytapiamy skwarki – polewamy nimi kapustę, mieszamy.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Śpiewaczy „Kalina” z Łazisk Rybnickich podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  68