Składniki:
Opis przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, mielimy mięso, dodajemy smażoną cebulę, surowe jajo, namoczoną w mleku bułkę, siekaną pietruszkę i czosnek. Wyrabiamy masę mięsną, formujemy z niej małe kulki (do środka wkładamy ugotowane jajo) i obtaczamy bułką tartą. Smażymy w tłuszczu na złoty kolor. Przygotowujemy sałatkę z szatkowanych liści czosnku niedźwiedziego i sałat. Wszystko skraplamy zaprawą z oliwy z przyprawami.
Sposób podania: Jaskółcze gniazda kroimy na połówki, tak aby widoczne było jajo, i układamy na sałatce tworzącej ptasie gniazdo, dekorujemy pomidorkami i liśćmi czosnku niedźwiedziego.
Jaskółcze gniazda obok mielonych kotletów (karbinadel) w wersji z mięsa mielonego były sporządzane w średnio zamożnych śląskich rodzinach jako dania codzienne, a na święta oprócz rolad podawano wersję zawiniętą w płaty wołowiny.
Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego z Wodzisławia Śląskiego podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.