Składniki:
Kaczka:
Nadziewka:
Kluchy:
Kapucha:
Opis przygotowania:
Z kaczuchy wszystkie kości wybieramy,
Zaprawą z każdej strony kaczkę nacieramy.
Odkładamy ją na noc do miejsca zimnego,
I niech sobie odpocznie do dnia następnego.
Bułkę kroimy w kostkę, cebulkę smażymy,
Wątróbkę i wędlinę do niej dodajemy.
Łączymy to z bułeczką, mięso i jajeczka,
Utrzepane trzepaczką i przypraw kapeczka.
Nadziewamy kaczuchę, nitką ją zszyjemy,
I na wszelki wypadek dratwą obwiążemy.
Pół godziny ją w rondlu na blasze dusimy,
Z godzinę w piekarniku jeszcze rumienimy.
Ziemniaki ugotujemy,
Jeszcze ciepłe pognieciemy.
Z części będą kluski białe
Z drugiej części szare kluski
Ziemniaki na tarce trzemy
Nadmiar wody odcedzimy
Krochmal- osad zostawiamy
Szare kluski zagniatamy
Z ciasta robimy łódeczki
Kapustę dajemy w środeczki
Białą z szarą złączymy
I do wrzątku je wrzucimy
Dziesięć minut gotujemy
Okraszone podajemy.
Ja od sześćdziesięciu lat takie coś jadałam
Swoim dzieciom recepturę taką przekazałam.
Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.