Składnik:
Kaczka:
Modra kapusta:
Biała kapusta:
Opis przygotowania:
Kaczka
Kaczkę solimy i pieprzymy (również w środku), nadziewamy pokrojonymi warzywami i tak przygotowaną wkładamy do foliowego rękawa (specjalnego do pieczenia mięsa). Pieczemy w rozgrzanym piekarniku ok. 1,5 godziny.
Po upieczeniu zlewamy sos z rękawa do garnka i doprowadzamy go do wrzenia. W naczyniu mieszamy 300 ml wody, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę kwaśnej śmietany i wlewamy do gotującego się sosu. Gotujemy na małym ogniu przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Modra kapusta
Kapustę szatkujemy i wrzucamy do garnka na rozpuszczoną uprzednio słoninę. Do kapusty dodajemy pokrojoną drobno cebulę i jabłka oraz resztę składników smakowych. Smażymy na małym ogniu przez godzinę, aż do miękkości. Na końcu doprawiamy solą i pieprzem.
Biała kapusta
Kapustę szatkujemy i gotujemy w osolonej wodzie ok. 10 min. Odcedzamy na durszlaku i studzimy. Tak przygotowaną kapustę wkładamy do miski i dodajemy starte jabłka i marchew oraz drobno pokrojoną cebulę. Wszystko mieszamy, skraplamy olejem i przyprawiamy do smaku.
Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.