Składniki:
Opis przygotowania:
Kaczka z jabłkami
Kaczkę płuczemy, osuszamy, nacieramy solą i majerankiem na godzinę przed pieczeniem. Jabłka obieramy w ćwiartki, wybieramy gniazda nasienne, wkładamy do wnętrza kaczki i zaszywamy. W brytfance roztapiamy masło, wkładamy kaczkę, polewamy masłem z wierzchu. Pieczemy na niewielkim ogniu, polewając kaczkę sosem. Upieczoną kaczkę układamy na półmisku i polewamy sosem.
Kluski czorne
Połowę ziemniaków gotujemy w łupinach, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę. Drugą połowę trzemy na tarce - wodę odciskamy przez czystą szmatkę i odstawiamy. Gdy na dnie powstanie osad, zlewamy ostrożnie wodę, osad zaś dodajemy do masy i łączymy ziemniaki gotowane z tartymi. Następnie dodajemy mąkę, wyrabiamy jednolitą masę i formujemy okrągłe kluski. Gotujemy w osolonej wodzie ok. 7 min.
Kluski białe
Ziemniaki obieramy i gotujemy. Jeszcze gorące przeciskamy przez praskę dwa razy. Studzimy, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtka. Solimy ciasto i dobrze zagniatamy. Następnie z ciasta formujemy spłaszczone kluseczki i gotujemy je w osolonej wodzie ok. 5 min.
Kapusta dymfowano
Kapustę myjemy i drobno szatkujemy, po czym gotujemy krótko w niewielkiej ilości osolonej wody. Odlewamy 2/3 wody. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Obrane jabłka kroimy w kostkę. Jabłka i cebulę dodajemy do kapusty, doprawiamy solą, octem i cukrem. Boczek (lub słoninę) kroimy w kostkę, wytapiamy na złoty kolor i dodajemy do kapusty. Garnek przykrywamy, wstawiamy do gorącego piekarnika na 15- 20 min.
Danie dla 6 osób.
Potrawa sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" z Tych podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.