Kapusta kiszona, golonko wędzone i ziemnaczki pieczone

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 3 golonka
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 2 cebule
  • sól
  • pieprz
  • ziemniaki
  • kminek do peklowania
  • saletra
  • czosnek
  • liść laurowy
  • ziele angielskie

 

Opis przygotowania:

Golonko bez kości trzeba zapeklować

Po trzech dniach go uwędzić, jak trzeba gotować

W wywarze po golonce kapustę dusimy

Cebulą, solą, pieprzem jeszcze przyprawimy

Ułożymy w rondlu (kapusta, golonko, kapusta)

W piekarnik wkładamy(na godzinę, 200˚C)

I z pieczonymi ziemniakami na obiad wcinamy.

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Kobiernic podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  966