Karminadle z królika, oberiba na gęsto i kartofle

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 kg mięsa z królika
  • 300 g świeżego boczku
  • bułka duża
  • cebula
  • zielona pietruszka
  • olej do smażenia
  • przyprawy
  • jajko

Oberiba:

  • 4 kalarepy
  • 100 g słoniny wędzonej
  • mąka do zasmażki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • ocet

 

Sposób przygotowania:

Część mięsa z królika gotujemy, a część smażymy z cebulką; mielimy, dodajemy namoczoną bułkę, pietruszkę, jajko. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju. 

Oberiba:

Kalarepy czyścimy i kroimy razem z liśćmi. Gotujemy w osolonej wodzie. Odcedzamy. Słoninę kroimy, roztapiamy i razem z mąką robimy zasmażkę. Zalewamy kalarepę, dodajemy do smaku sól, pieprz, cukier i odrobinę octu. Podajemy z klopsami i ziemniakami z wody.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Rud podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  106