Składniki:
Opis przygotowania:
Porcje królika zalać maślanką i marynować 2 dni w chłodnym miejscu. Wyjąć z marynaty, natrzeć pieprzem i jałowcem, obłożyć startą w łezkę włoszczyzną i zostawić na kilka godzin. Mięso oczyścić z włoszczyzny, naszpikować boczkiem i przesmażyć na maśle ze wszystkich stron.
Podlać jałowcówką. Po odparowaniu alkoholu dusić w piekarniku podlewając odrobiną rosołu i sosem własnym, jeśli trzeba.
Gdy królik jest już miękki zaprawić sos śmietanką wymieszaną z mąką i dusić na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Podawać z białymi kluseczkami i surówką z modre kapusty i borówek leśnych.
Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.