Królik pieczony jako zając

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 królik
  • 1 szklanka maślanki
  • włoszczyzna
  • sól, pieprz do smaku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • jagody jałowca do smaku
  • 50 ml jałowcówki lub wódki
  • 1 łyżka masła
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 1 łyżka mąki pszennej

 

Opis przygotowania: 

Porcje królika zalać maślanką i marynować 2 dni w chłodnym miejscu. Wyjąć z marynaty, natrzeć pieprzem i jałowcem, obłożyć startą w łezkę włoszczyzną i zostawić na kilka godzin. Mięso oczyścić z włoszczyzny, naszpikować boczkiem i przesmażyć na maśle ze wszystkich stron.

Podlać jałowcówką. Po odparowaniu alkoholu dusić w piekarniku podlewając odrobiną rosołu i sosem własnym, jeśli trzeba.

Gdy królik jest już miękki zaprawić sos śmietanką wymieszaną z mąką i dusić na bardzo małym ogniu ok. 10 minut. Podawać z białymi kluseczkami i surówką z modre kapusty i borówek leśnych.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Ninę z Familijom z Tarnowskich Gór podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  661