Składniki:
Krupniok:
Żymlok:
Opis przygotowania:
Krupniok:
Kaszę gryczaną gotujemy na gęsto, sadło przetapiamy, podgardle gotujemy. Ugotowane podgardle mielimy, skwarki z sadła mielimy, wszystko dodajemy do ugotowanej kaszy. Dolewamy krew i wszystko dokładnie mieszamy wraz z przyprawami. Wkładamy farsz do specjalnych osłonek.
Żymlok:
Sadło przetapiamy, a podgardle gotujemy. Bułki kroimy w plastry i zalewamy wywarem z podgardla. Ugotowane podgardle i skwarki z sadła mielimy. Wszystko dodajemy do namoczonych bułek, dolewamy krew i całość dokładnie mieszamy z przyprawami. Farszem nadziewamy specjalne osłonki.
Tak przygotowane krupnioki i żymloki parzymy w temperaturze 90 stopni przez około 60 minut.
Potrawa została sporządzona przez "Team" rodzinny z Czarkowa podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.