Kuropatwy nadziewane jajkiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 kuropatwy
  • 400 g wątróbki cielęcej
  • 150 g słoniny
  • 150 g surowego boczku
  • 200 g masła
  • 12 pieczarek
  • 250 ml bulionu
  • 100 ml wina
  • 4 jajka
  • sól, pieprz do smaku

 

Kluski czarne:

  • 2 kg ziemniaków
  • sól

 

Gruszki w zalewie słodko-kwaśnej:

  • 1 kg gruszek
  • goździki
  • woda
  • 1/2 kg cukru

 

Sałatka z czerwonej kapusty:

  • 1 kg czerwonej kapusty
  • 1/2 kg jabłek
  • 1/4 kg gruszek
  • 1/4 kg śliwek

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Udorza podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.

Wyświetlenia:  7