Pasztet z królika z sosem śliwkowym z żurawiną

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Pasztet z królika:

  • 500 g mięsa z królika z podrobami
  • 400 g boczku lub łopatki wieprzowej
  • 200 g wątróbki króliczej, wieprzowej lub indyczej
  • 1 bułka
  • 1 jajko
  • 1 porcja włoszczyzny
  • 2 cebule
  • 12 plastrów boczku wędzonego
  • 10 g smalcu
  • 1-2 szt suszonych grzybów
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

Sos:

  • 100 g śliwek suszonych
  • 50 g masła
  • żurawina
  • śliwowica
  • sól
  • pieprz

 

Opis przygotowania:

Pasztet z królika:

Mięso królicze i wieprzowe ugotować w jarzynach z zielem angielskim i liściem laurowym z dodatkiem suszonego grzybka. Osobno krótko obgotować wątrobę. Obrać mięso z kości i zmielić na maszynce. Zmielić wątrobę i cebulę. Namoczyć w wywarze bułkę, odcisnąć i zmielić. Dodać jajo i przyprawy, wymieszać masę, regulując konsystencję wywarem. Wysmarowaną smalcem formę keksówkę wyłożyć plastrami wędzonego boczku i wypełnić masą pasztetu. Piec w temperaturze 200˚C około 45 min.

Sos:

Podsmażamy na maśle pokrojone śliwki podlewając wywarem i śliwowicą, dodajemy sos pieczeniowy najlepiej spod królika, odparowujemy, przyprawiamy solą i pieprzem. Pasztet kroimy w plastry i układamy na sosie śliwkowym, dekorujemy żurawiną i smażonym boczkiem z suszoną śliwką.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  350