Pstrąg w sosie koperkowym

Odsłuchaj tekst

Składniki (6 porcji):

  • 1 pstrąg (ok. 300 g)
  • 0,5 kg pstrąga – filet
  • 10 dkg selera
  • 10 dkg marchwi
  • pęczek koperku
  • 1,2 kg ziemniaków
  • 400 ml śmietany 30 %
  • 0,5 szklanki białego wytrawnego wina
  • masło

Opis przygotowania:

Pstrąg:

Pstrąga filetujemy, starta marchew, seler, pietruszkę dusimy na maśle i dodajemy zmielony filet pstrąga oraz koperek. Przyprawiamy i nadziewamy pstrąga, którego pieczemy w piekarniku. Ugotowane w mundurkach ziemniaki obieramy i kroimy w plastry.

Sos:

Rozgrzewamy masło, dodajemy wino, koperek i śmietanę, doprawiamy do smaku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zasadnicza Szkoła Zawodowa z Żarek podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  65