Składniki:
Opis przygotowania:
Oczyszczoną wątróbkę drobiową smażymy na dobrze rozgrzanym smalcu, w połowie smażenia dodajemy pokrojone jabłka i przyprawiamy delikatnie majerankiem, a na końcu pieprzem i solą. Ugotowane ziemniaki tłuczemy i polewamy pozostawionym ze smażenia tłuszczem. Do kapusty kiszonej dodajemy startą marchewkę, cebulkę, jabłko, do smaku doprawiamy oliwą, solą, pieprzem i cukrem.
Drób na Śląsku występuje niemalże w każdym gospodarstwie, był obecny na stołach tych bardziej jak i mniej zamożniejszych w postaci gęsiny, kaczek czy kurcząt, gdzie starano się wykorzystywać również każdy element z podrobów, czy to do faszerowania mięs, do np. klusek z wątróbką, czy też jako samodzielnego dania. Nieodzowną częścią posiłków na Śląsku była również kapusta. Dodatek kiszonej kapusty zwłaszcza w okresie późnej jesieni i zimy był najczęściej uzupełnieniem potraw z mięs.
Potrawa została sporządzona przez Restaurację „Frykówka” z Pszczyny podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.