Składniki:
Opis przygotowania:
Rolada myśliwska:
Bułkę namaczamy w mleku, dodajemy masło i posiekaną natkę pietruszki oraz grzyby. Przyprawiamy solą i pieprzem. Masę nakładamy na sznycel i zwijamy nitką bądź dratwą. Roladę przekładamy do naczynia i podlewamy bulionem. Gdy bulion zacznie wrzeć zmniejszamy ogień. Na krótko przed zakończeniem dodajemy pocięte w krążki grzyby i marmoladę z żurawin. Cała roladę dusimy około 25 min.
Kluski grysikowe:
Masło ucieramy z jajkami na gęstą pulchną masę, doprawiamy solą i gałką muszkatołową. Później wsypujemy grysik i zostawiamy na 10 min., żeby napęczniał. Taką masę kładziemy na wrzącą osoloną wodę.
Młodą marchewkę gotujemy w rondelku, pod sam koniec blanszujemy na patelni.
Potrawa sporządzona przez Beskidzki Klub Kulinarny podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.