Rolada z dziczyzny, kluski fusiate i modra kapusta z boczkiem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Rolady:

  • 1 kg sarniny
  • 40 dkg boczku wędzonego
  • musztarda
  • 6 ogórków kiszonych
  • cebula
  • przyprawy
  • śmietana
  • mąka

Kapusta:

  • kapusta czerwona
  • 1 cebula
  • 25 dkg boczku wędzonego
  • 2 duże jabłka winne
  • sól
  • pieprz

Kluski:

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 jajka
  • mąka ziemniaczana

 

Opis przygotowania:

Mięso:

Kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy i smarujemy musztardą. Na przygotowane mięso kładziemy plastry boczku, kiszonego ogórka i cebuli. Całość zawijamy i pieczemy na wolnym ogniu. Po upieczeniu odcedzamy sos i zagęszczamy go śmietana i mąką. 

Kapusta:

Kapustę szatkujemy, gotujemy i odcedzamy. Następnie zalewamy octem, dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawiamy do smaku. Na koniec okraszamy przesmażonym wędzonym boczkiem.

Kluski:

¼ ziemniaków gotujemy i mielimy, resztę trzemy i odcedzamy. Po połączeniu dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Uformowane małe kluski gotujemy w osolonej wodzie.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki", który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.

 

Wyświetlenia:  297