Składniki:
Rolady:
Kapusta:
Kluski:
Opis przygotowania:
Mięso:
Kroimy w plastry, rozbijamy, przyprawiamy i smarujemy musztardą. Na przygotowane mięso kładziemy plastry boczku, kiszonego ogórka i cebuli. Całość zawijamy i pieczemy na wolnym ogniu. Po upieczeniu odcedzamy sos i zagęszczamy go śmietana i mąką.
Kapusta:
Kapustę szatkujemy, gotujemy i odcedzamy. Następnie zalewamy octem, dodajemy pokrojoną cebulę i przyprawiamy do smaku. Na koniec okraszamy przesmażonym wędzonym boczkiem.
Kluski:
¼ ziemniaków gotujemy i mielimy, resztę trzemy i odcedzamy. Po połączeniu dodajemy mąkę ziemniaczaną i wyrabiamy ciasto. Uformowane małe kluski gotujemy w osolonej wodzie.
Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki", który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii amatorów.