Składniki:
Opis przygotowania:
Obrane ziemniaki zalewamy wodą tak, by były zakryte, solimy i gotujemy do miękkości. Następnie dosypujemy mąkę pszenną i gotujemy jeszcze ok. 10 minut na wolnym ogniu, można dodać również mąki ziemniaczanej pod sam koniec. Odstawiamy garnek z ognia, a ziemniaki tłuczemy na gładką masę. W międzyczasie topimy słoninę z boczkiem i kiełbasą, a cebulę smażymy na złoty kolor. Poszatkowaną młodą kapustę zalewamy wrzątkiem i gotujemy ok. 10 min. Po sparzeniu kapustę odcedzamy, zalewamy bulionem, dodajemy przyprawy według uznania, zeszkloną cebulę i całość gotujemy do miękkości. Dodajemy wyciśnięty sok z cytryny lub 2 łyżki octu winnego. Topimy słoninę, dodajemy mąkę pszenną i zrumieniamy. Tak przygotowaną zasmażkę dodajemy do kapusty pod koniec gotowania i dobrze mieszamy. Po odstawieniu z ognia, dodajemy pokrojony drobno koperek. Na ogrzany talerz wykładamy łyżką maczaną w przygotowanym tłuszczu zgrabne prażuchy, polewamy je tłuszczem i dokładamy kapustę. Prażuchy smakują również z kwaśnym mlekiem lub maślanką.
Potrawa sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich z Kłobucka podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.