Udko z gęsi nadziewane porą, jabłkiem z buraczkami i zielonymi kluskami

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 1 udko z gęsi (ok. 25 – 30 dkg)
  • 1 ćwiartka jabłka
  • 3 dkg pora
  • sól morska
  • tymianek
  • 70 dkg buraków
  • 2 łyżki miodu
  • sól
  • pieprz
  • 4 ząbki czosnku

 

Opis przygotowania:

Zamarynowane udko nadziewamy jabłkiem i porem. Następnie pieczemy w 150˚C ok. 3 godzin. Buraki ugotowane w całości kroimy w kostkę grubości 5 min. doprawiamy miodem, czosnkiem, sola pieprzem, podajemy na zimno po 12 godzinach od przygotowania (powinny przejść aromatem miodu i przypraw). 

Kluski zielone: do ciasta na kluski śląskie dodajemy świeży koperek.

 

 

Potrawa została sporządzona przez restaurację "Stara Piekarnia" z Pszczyny podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  20