Udka z kaczki z fusiatymi kluskami i buraki z chrzanem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 8 udek z kaczki
  • 1 duży seler
  • 3 jabłka winne
  • 1 kg ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 jajko
  • 1 kg buraków
  • 100 g chrzanu tartego
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 g śmietany 18%
  • olej
  • czosnek
  • ocet
  • majeranek, sól, pieprz
  • maggi
  • cukier

 

Opis przygotowania:

Uda z kaczki zalewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, pokrojonym drobno czosnkiem, majerankiem, startym selerem i skórką z jabłek. Zostawiamy na 24 godziny, następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor. 

Gotujemy ¼ kg ziemniaków i przeciskamy przez prasę, resztę ścieramy na tarce i odciskamy. Łączymy obie części ziemniaków i dodając mąkę, jajko i sól. Po wyrobieniu ciasta, formujemy kluseczki i gotujemy. Buraki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce, doprawiamy cukrem, solą, octem, pokrojoną cebulą i tartym chrzanem. Odcedzony sos z kaczki pieczonej zagęszczamy mąką i śmietaną. 

Taki zestaw podawać na jednym talerzu.

Danie serwowane było na zamku książęcym w Pszczynie, gdy panowała księżna Daisy. Jesienią i zimą podawano dzikie kaczki, a wiosną i latem chowane przez rolników z terenów Pszczyny. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  30