Składniki:
Opis przygotowania:
Uda z kaczki zalewamy olejem, doprawiamy solą, pieprzem, pokrojonym drobno czosnkiem, majerankiem, startym selerem i skórką z jabłek. Zostawiamy na 24 godziny, następnie pieczemy w piekarniku na złoty kolor.
Gotujemy ¼ kg ziemniaków i przeciskamy przez prasę, resztę ścieramy na tarce i odciskamy. Łączymy obie części ziemniaków i dodając mąkę, jajko i sól. Po wyrobieniu ciasta, formujemy kluseczki i gotujemy. Buraki gotujemy na miękko i ścieramy na tarce, doprawiamy cukrem, solą, octem, pokrojoną cebulą i tartym chrzanem. Odcedzony sos z kaczki pieczonej zagęszczamy mąką i śmietaną.
Taki zestaw podawać na jednym talerzu.
Danie serwowane było na zamku książęcym w Pszczynie, gdy panowała księżna Daisy. Jesienią i zimą podawano dzikie kaczki, a wiosną i latem chowane przez rolników z terenów Pszczyny.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Wisły Wielkiej podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.