Wątróbka gęsia na sposób siewierski podana na kaszy gryczanej z dodatkiem szałotu z botwinką

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 120 g wątróbki gęsiej
  • 30 g cebuli
  • 20 g jabłka
  • 5 g masła
  • 25 g śmietanki 36%
  • 70 g kaszy gryczanej
  • 20 ml bulionu
  • 30 g czerwonych buraczków
  • 10 g zielonego ogórka
  • 10 g ogórka konserwowego
  • 10 g jogurtu naturalnego
  • 20 g botwinki
  • koperek, cytryna, ocet, sól, pieprz – do smaku

 

Opis przygotowania:

Wątróbki obsmażamy, dodajemy cebulę, masło, jabłko i chwilę dusimy. Podlewamy śmietanką. Kaszę obsmażamy z cebulką i podlewamy bulionem. Buraczki i ogórki kroimy, dodajemy jogurt naturalny i doprawiamy koperkiem, octem, solą i pieprzem. Podajemy z blanszowaną botwinką.

To pożywne danie często pojawiało się na stołach Ślązaków, zwłaszcza w okresie wiosny, kiedy to można było wziąć botwinkę z przydomowego ogródka.

 

 

Potrawa została sporządzona przez „Ekipę z Górnego Śląska” z Bytomia podczas VI Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2011 r. w Gliwicach.

Wyświetlenia:  64