Żebro Adama podawane z pieczonymi ziemniakami w otoczeniu kapusty zasmażanej z dodatkiem grzybów

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Na 3 porcje:

  • 2 kg żeberek wieprzowych, paski

Marynata:

  • 400 ml oleju
  • 5 dkg marynaty do wieprzowiny
  • 20 dkg miodu
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • czosnek
  • gałka muszkatołowa

Dip chrzanowy:

  • 20 dkg serka Toska
  • 5 dkg chrzanu
  • sól
  • pieprz do smaku

 

Opis przygotowania:

Żeberka wieprzowe marynujemy ok. dwóch dni wcześniej w miodzie, przyprawach i musztardzie. Po zamarynowaniu pieczemy je ok. 1,5 godziny aż do miękkości. Kapustę zasmażamy – przygotowujemy ją na bazie wcześniej wypłukanej kapusty kiszonej, ugotowanej z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, zagęszczoną zasmażką z masła i mąki pszennej. W końcowej fazie dodajemy leśne grzyby i wszystko jeszcze raz zapiekamy. 

Dodatkiem do żeberek są ziemniaki - ugotowane w mundurach, podzielone na ćwiartki, a następnie obsmażone w głębokim oleju (150 dkg na porcję) oraz dip chrzanowy.

 

Potrawa sporządzona przez Restaurację "Frykówka" podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  189