Składniki:
Na 3 porcje:
Marynata:
Dip chrzanowy:
Opis przygotowania:
Żeberka wieprzowe marynujemy ok. dwóch dni wcześniej w miodzie, przyprawach i musztardzie. Po zamarynowaniu pieczemy je ok. 1,5 godziny aż do miękkości. Kapustę zasmażamy – przygotowujemy ją na bazie wcześniej wypłukanej kapusty kiszonej, ugotowanej z liściem laurowym, zielem angielskim i kminkiem, zagęszczoną zasmażką z masła i mąki pszennej. W końcowej fazie dodajemy leśne grzyby i wszystko jeszcze raz zapiekamy.
Dodatkiem do żeberek są ziemniaki - ugotowane w mundurach, podzielone na ćwiartki, a następnie obsmażone w głębokim oleju (150 dkg na porcję) oraz dip chrzanowy.
Potrawa sporządzona przez Restaurację "Frykówka" podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.