Złotopotocki pstrąg w migdałach w towarzystwie kulek ziemniaczanych i sałatki pomidorowej

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Pstrąg:

  • 6 pstrągów
  • 2 jajka
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
  • płatki migdałowe i mąka do panierowania
  • masło klarowane do smażenia
  • 50 dkg purée z ziemniaków
  • bułka tarta do panierowania
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Sałatka:

  • 5 dojrzałych pomidorów
  • 1 cebula
  • pęczek szczypiorku
  • oliwa z oliwek
  • czosnek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pstrąga przyprawiamy, panierujemy w płatkach migdałowych i smażymy na klarowanym maśle. Następnie przekładamy do pieca. Kulki z surowych ziemniaków smażymy na głębokim tłuszczu. Z pomidorów, cebuli i czosnku sporządzamy surówkę.

 

 

Potrawa została Młodzieżowy Klub Kulinarny z Częstochowy podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  160