Bryja to śląska potrawa przygotowywana z suszonym owoców na Boże Narodzenie
Składniki:
Opis przygotowania:
Oczyszczone owoce rozdrabniamy, zalewamy litrem wody i odstawiamy. Wędzonkę gotujemy na małym ogniu. Jeśli robimy bryję z owoców suszonych należy je dzień wcześniej dokładnie umyć i namoczyć. Następnego dnia gotujemy je w tej samej wodzie, w której się moczyły. Śmietanę mieszamy z mąką, wlewamy do owoców i zagotowujemy. Doprawiamy do smaku cukrem, solą i cynamonem. Podajemy na gorąco, z gniecionymi gotowanymi ziemniakami.
Jest to śląska potrawa przygotowywana z suszonym owoców przygotowywana na Boże Narodzenie.
Potrawa sporządzona przez Restaurację "U Przewoźnika" z Tych podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła II miejsce w kategorii profesjonalistów.