Cieszyńskie poleśniki

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Ciasto:

  • 1 kg mąki gładkiej
  • 100 g cukru
  • 1 jajko całe
  • 1 żółtko
  • 80 g drożdży
  • 0,6 l mleka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 150 g masła
  • 16 liści kapusty białej o średnicy ok. 30 cm
  • 300 g piernika (startego)
  • 300 g cukru pudru
  • 1 l mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 400 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu

 

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto drożdżowe - do mąki dodać pokruszone drożdże, wlać mleko, dodać łyżeczkę cukru i mieszać, aż drożdże się rozpuszczą. Pozostawić do wyrośnięcia.

Stopić masło, dodać cukier, sól, jajko, żółtko i wymieszać. Otrzymaną masę dodać do ciasta, wyrobić, aż będzie gładkie i suche. Pozostawić na ok. 10 min. do lekkiego wyrośnięcia. Umyć liście kapusty i sparzyć. Na 8 liści kapusty nałożyć po 3 łyżki ciasta i rozprowadzić równomiernie. Pozostawić do lekkiego wyrośnięcia, potem upiec w piekarniku w temperaturze 180-200˚C . Po upieczeniu każdą porcję przykryć drugim liściem, obrócić na drugą stronę i dalej piec. Kiedy poleśnik jest gotowy, obrać go z liści i pozostawić do wystygnięcia. Wystygnięte nasączyć mlekiem ugotowanym z cukrem, posypać cukrem pudrem, tartym piernikiem i stopionym masłem; ułożyć na dwa stosy po 4 sztuki. Pozostawić na kilka godzin. Przed podaniem odgrzać w piekarniku.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Cieszyna-Mnisztwa podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu.

Wyświetlenia:  2120