Jabłecznik "jak u mamy" podawany z sosem goździkowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

 Ciasto:

  • ciasto kruche
  • 1 kg mąki pszennej
  • 1,5 kostki masła
  • 25 dkg cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

 Masa:

  • 2 kg jabłek prażonych

 Sos miodowo- goździkowy:

  • 1 l śmietany kremówki
  • 30 dkg miodu wielokwiatowego
  • 8-10 szt. goździków

 

Opis przygotowania:

Z mąki, masła, jajek, proszku do pieczenia i cukru waniliowego zarabiamy ciasto, po czym schładzamy je ok. pół godziny w lodówce. Po schłodzeniu dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy i wykładamy na wysmarowaną i obsypaną bułką tartą formę. Nakładamy masę z prażonych jabłek i przykrywamy drugą partią rozwałkowanego ciasta. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 60 min. Sos sporządzamy, łącząc wszystkie składniki, a następnie redukując je na małym ogniu aż do zgęstnienia. Jabłecznik przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i polewamy sosem.

 

 

 

Potrawa sporządzona przez Restaurację "Frykówka" z Pszczyny podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  752