Składniki:
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 20 dkg cukru
- 25 dkg masła
- 10 dkg drożdży
- 0,25 l mleka
- 5 jajek
- sól
Posypka:
- 60 dkg mąki
- 40 dkg masła
- 40 dkg cukru
- 1 żółtko
- 1 cukier waniliowy
Opis przygotowania:
Mąkę przesiewamy przez sito. Z mleka i drożdży robimy rozczyn, który wlewamy do przesianej mąki. Jajka ubijamy z cukrem. Roztapiamy masło. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy jajka z cukrem i wyrabiamy, dolewając roztopione masło. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż przestanie się kleić do rąk, na końcu dodajemy sól. Oddzielnie wyrabiamy wszystkie składniki na posypkę. Na blachę układamy ciasto, na które dajemy posypkę. Pieczemy do zrumienienia.
Potrawa sporządzona przez Stowarzyszenie Odnowy i Rozwoju Wsi Stanowice podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.
Zobacz też:
Żelatynę namoczyć w zimnej przegotowanej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając łyżkę wrzącej wody. Cytryny umyć, sparzyć, osuszyć. Otrzeć skórkę, a sok wycisnąć. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do białości, dodając skórkę cytryny i po łyżce soku z cytryn. Z dobrze schłodzonych białek ubić sztywną pianę. Do żółtek dodawać partiami ubite białka i żelatynę, lekko podmieszać. Gotowy krem wlać do salaterek i wstawić do lodówki.
Ubić jaja z cukrem i wkręcić do utartego masła, dodać wcześniej namoczone spirytusie bakalie, następnie dodać pokruszony biszkopt i dać resztę spirytusu. Formować kopce i udekorować bitą śmietaną oraz owocami lub czekoladą.