Kopa Ornontowicka

Odsłuchaj tekst

Składniki:

 Placki kokosowe:

  • 6 białek
  • 12 dużych łyżek cukru
  • 400 g wiórek kokosowych

 Bakalie:

  • 1 puszka ananasa
  • 100 g rodzynek
  • 200 g spirytusu
  • 100 g migdałów

 Krem:

  • 1 kostka masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 250-200 ml śmietany słodkiej 30-36%

 

Opis przygotowania:

Placki ananasowe:

Białka z cukrem ubić na sztywną pianę na gorąco (tzn. włożyć garnek z białkami i cukrem do miski z ciepłą wodą ok. 40˚C), do ubitych białek dodać wiórki kokosowe ciągle mieszając, następnie formować placki różnej wielkości od największego do najmniejszego (aby potem można było nadać ciastu kształt kopca) na formie wyłożonej papierem i piec w piekarniku rozgrzanym do 180˚C.

Bakalie:

Ananas pokroić w paski, rodzynki sparzyć wodą, odcedzić, zostawić do wychłodzenia, następnie namoczyć w zalewie spirytusowej, pozostawić na noc. Migdały sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w paseczki.

Krem:

Masło zmiksować lub utrzeć na puszysto, jajkaa ubić z cukrem. Ubite jaja wlewać powoli cienką stróżką do masła, cały czas mieszając; dodać spirytus.

Pokrojony ananas, rodzynki, migdały wymieszać z kremem. Placki kokosowe nasączyć sokiem z ananasa i przełożyć kremem w kolejności od najmniejszego do największego placka. Ubić 1 śmietanę kremówkę 30-36% na sztywno. Przełożone kremem placki w formie kopca oblać śmietaną i posypać startą gorzką czekoladą. 

 

Kopa to Wyjątkowy śląski deser. Najbardziej znana jest kopa z Ornontowic, która została wpisana na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic podczas I Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2006 r. w Ogrodzieńcu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  22000