Znakomite przekąski przygotowane przez Restaurację „Stara Piekarnia”
Składniki:
Smalczyk z gęsi:
Pasztet z gęs:
Wędzona pierś z gęsi:
Dodatkowe składniki:
Opis przygotowania:
Smalczyk z gęsi:
Do przetopionego i przecedzonego tłuszczu z gęsi dodajemy cebulkę i jabłko, smażymy do zrumienienia. Doprawiamy do smaku, pasteryzujemy w słoiczkach ok. 30 min.
Pasztet z gęsi:
Mięso gotujemy do miękkości, obieramy z kości, mielimy min 3 razy, pod koniec dodajemy przemielona wątrobę. Doprawiamy bulionem i przyprawami, pasteryzujemy w słoiczkach ok. 30 min.
Wędzona pierś z gęsi:
Pierś z gęsi peklujemy w zalewie z soli peklującej – 5-7 dni, wędzimy w dymie olchowym.
Gęsina zawsze królowała na pszczyńskim dworze Promnitzów i Hochbergów jako rarytas i przysmak. Dla kontynuacji tej tradycji Restauracja Stara Piekarnia specjalizuje się w serwowaniu gęsiny. W celu popularyzacji i ukazania walorów zdrowotnych gęsiny - nasza restauracja w dniu 11 listopada organizuje cykliczną imprezę na cześć Św. Marcina, który obchodzi w tym dniu imieniny, z gęsina w roli głównej.
Potrawa została sporządzona przez drużynę Restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.