Smalczyk z gęsi z jabłkiem i cebulką w towarzystwie ogórka małosolnego, pasztet z gęsi z confie gruszkowo – wiśniowo – śliwkowym, wędzona w dymie olchowym pierś z gęsi z marynowaną opieńką

Odsłuchaj tekst

Znakomite przekąski przygotowane przez Restaurację „Stara Piekarnia”

 

Składniki:

Smalczyk z gęsi:

  • łój z gęsi 120 g - przetopionego
  • cebula – 30 g
  • jabłko – 30 g
  • majeranek, sól, pieprz do smaku

Pasztet z gęs:

  • mięso z gęsi – 100 g
  • wątroba drobiowa – 30 g
  • tłuszcz z gęsi – 30 g
  • bulion mięsny – 20 g
  • majeranek, tymianek, czosnek, pieprz, sól do smaku

Wędzona pierś z gęsi:

  • pierś z gęsi – ok. 180 g
  • tymianek
  • sól peklująca

Dodatkowe składniki:

  • ogórek małosolny – 30 g
  • konfitura gruszkowo – wiśniowo – śliwkowa – 30 g
  • opieńki marynowane – 30 g

 

Opis przygotowania:

Smalczyk z gęsi:

Do przetopionego i przecedzonego tłuszczu z gęsi dodajemy cebulkę i jabłko, smażymy do zrumienienia. Doprawiamy do smaku, pasteryzujemy w słoiczkach ok. 30 min.

Pasztet z gęsi:

Mięso gotujemy do miękkości, obieramy z kości, mielimy min 3 razy, pod koniec dodajemy przemielona wątrobę. Doprawiamy bulionem i przyprawami, pasteryzujemy w słoiczkach ok. 30 min.

Wędzona pierś z gęsi:

Pierś z gęsi peklujemy w zalewie z soli peklującej – 5-7 dni, wędzimy w dymie olchowym.

 

Gęsina zawsze królowała na pszczyńskim dworze Promnitzów i Hochbergów jako rarytas i przysmak. Dla kontynuacji tej tradycji Restauracja Stara Piekarnia specjalizuje się w serwowaniu gęsiny. W celu popularyzacji i ukazania walorów zdrowotnych gęsiny - nasza restauracja w dniu 11 listopada organizuje cykliczną imprezę na cześć Św. Marcina, który obchodzi w tym dniu imieniny, z gęsina w roli głównej.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez drużynę Restaurację „Stara Piekarnia” z Pszczyny podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii profesjonalistów.

Wyświetlenia:  522