Szpajza cytrynowo-truskawkowa

Odsłuchaj tekst

Składniki (6 porcji):

  • 4 jaja
  • 1 cytryna
  • 150 g truskawek
  • 100 g cukru
  • 20 g żelatyny
  • 30 ml wody

 

Opis przygotowania:

Żółtka ucieramy z częścią cukru na puszystą masę, łączymy z sokiem wyciśniętym z cytryny, namoczoną i rozpuszczoną w kąpieli wodnej żelatyną. Dzielimy na dwie części. Jedną z nich łączymy ze zmiksowanymi truskawkami. Na koniec delikatnie mieszamy obie części z ubitą na sztywno i utrwaloną pozostałym cukrem pianą z białek. Porcjujemy warstwami. 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu podczas V Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2010 r. w Złotym Potoku.

Wyświetlenia:  561