Szpajza wiśniowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki

Krem:

  • 300 g masła
  • 3 jajka
  • 6 łyżek cukru
  • śmietana 30%
  • 25 ml spirytusu
  • 1,5 słoika wiśni w likierze wypestkowanych
  • 250 g migdałów
  • 250 g orzechów laskowych

 

Opis przygotowania:

Upiec biszkopt, nasączyć go likierem i pokroić w kawałki. Krem przygotować ubijając jajka z cukrem, dodając masło oraz mały kieliszek spirytusu. Biszkopt włożyć do salaterki, na to położyć krem wymieszany z bakaliami i wiśniami, następnie przekładać biszkopt, krem, wiśnie, a na koniec udekorować bitą śmietaną.

Znakomity deser o konsystencji nadzienia ptasiego mleczka, podawany na szczególne okazje.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Ornontowic podczas III Festiwalu Kuchni Śląskiej "Śląskie Smaki", który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  233