Składniki:
Opis przygotowania:
Krem:
2 szklanki mleka zagotować z cukrem, do gotującej masy dodać pozostałe mleko wymieszane z cukrem waniliowym i mąkami. Szybko mieszać by nie powstały grudki. Gotować aż masa zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń a na koniec wbić do masy dwa żółtka.
Ciasto:
Ze składników zagnieść ciasto, zawinąć w ściereczkę i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Potem rozwałkować ciasto cienko i kroić na paski. Nawijać na foremki w kształcie stożkowych rurek. Pomoczyć w białku i grubym cukrze. Piec na zloty kolor. Przełożyć kremem.
Wąwoziki to jeden z uwielbianych deserów rejonu wsi Kostkowice (Jura Krakowsko-Częstochowska), zarówno przez młodszych jak i starszych smakoszy. Przepis ten jest przekazywany od conajmniej czterech pokoleń. Tajemnica smaku tkwi w dodanych na samym końcu przygotowanej potrawy żółtek do zimnego kremu. Wąwoziki często podawane są w towarzystwie swojskiej nalewki poziomkowej co stanowi doskonały kontrast.
Potrawa została sporządzona przez drużynę „Kostkowianki” z Kostkowic k/Kroczyc podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.