Składniki:
Opis przygotowania:
Wulkan:
Mięso mielone przyprawiamy do smaku, wbijamy 12 szt jaj przepiórczych, dobrze wyrabiamy i formujemy 4 stożki (wulkan) układamy je na patelni z tłuszczem. Do środka wulkany wbijamy po 4 jaja przepiórcze, patelnię przykrywamy pokrywką i całość pieczemy na średnim ogniu.
Sałatka jarzynowa:
Seler, marchew, pietruszkę gotujemy. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę, do tego kroimy cebulę, ogórek i jabłko starte na tarce sałatkowej dodajemy majonez razem mieszając i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i octem.
Potrawa została sporządzona przez Team Rodzinny z Czarkowa podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.