Wulkan z sałatką jarzynową

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • mięso mielone- 0,6kg
  • jaja przepiórcze- 28szt
  • marchew - 0,5kg
  • seler korzeń - 0,5kg
  • pietruszka korzeń- 0,5kg
  • cebula - 1szt
  • ogórek konserwowy- 4szt
  • jabłko - 1szt
  • majonez- 2 łyżki
  • margaryna- 100g
  • pieprz, sól, maggi, ocet

 

Opis przygotowania:

Wulkan:

Mięso mielone przyprawiamy do smaku, wbijamy 12 szt jaj przepiórczych, dobrze wyrabiamy i formujemy 4 stożki (wulkan) układamy je na patelni z tłuszczem. Do środka wulkany wbijamy po 4 jaja przepiórcze, patelnię przykrywamy pokrywką i całość pieczemy na średnim ogniu.

Sałatka jarzynowa:

Seler, marchew, pietruszkę gotujemy. Ugotowane warzywa kroimy w drobną kostkę, do tego kroimy cebulę, ogórek i jabłko starte na tarce sałatkowej dodajemy majonez razem mieszając i przyprawiamy do smaku pieprzem, solą i octem.

 

 

 

Potrawa została sporządzona przez Team Rodzinny z Czarkowa podczas VIII Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2013 r. w Bielsku-Białej. Drużyna zajęła I miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  37