Składniki:
* Zupa na „beztydzień” - zamiast karpia około 0,5 kg mieszanego mięsa i kości (wołowo-drobiowe)
Opis przygotowania:
Zupa z porów wigilijna na rybie i zupa na „beztydzień”(na kościach), podawana z grzankami
Pory umyć, pokroić w takiej ilości by zajmowały prawie 3/4 garnka, do tego najlepiej dodać korzeń pasternaku lub pietruszkę i marchewkę. Wszystko w dużych kawałkach, aby łatwiej było to potem wyjąć. Gotować pół godziny, po czym wrzucić rybie głowy (bez oczu!) i kawałki tuszek. Kiedy mięso ryby na widelcu się zacznie rozpadać, oznacza to, że wywar jest gotowy. Do zupy wlać przygotowaną, na złoto przyrumienioną zasmażkę na maśle, doprawić do smaku. Grzanki smażone na maśle, w doskonały sposób tą potrawę uzupełniają.
Potrawa została sporządzona przez PPHU Wako Sp. z o.o. z Zabrza podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii profesjonalistów.