Szpajza czekoladowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 6 łyżeczek kakao
  • 12 jaj
  • 24 łyżeczki cukru
  • 0,5 tabliczki czekolady
  • 5 dag żelatyny
  • 40 dag śmietany 30%

 

Opis przygotowania:

Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, aż cukier będzie całkowicie roztarty. W między czasie namoczyć żelatynę w niewielkiej ilości zimnej wody, a gdy napęcznieje rozpuścić, po czym przestudzić. Kakao zaparzyć niewielką ilością wrzącej wody tak, aby uzyskać gęstą masę, po czym dodać ją do utartych żółtek i wymieszać. Z białek ubić sztywną pianę. Całość dokładnie i delikatnie wymieszać, szybko wlać żelatynę nie przerywając mieszania i natychmiast wlewać do salaterek deserowych. Rozporcjowany krem przybrać potartą czekoladą i bitą śmietaną.

 szpajza

Potrawa została sporządzona przez Zespół Szkół Zawodowych w Raciborzu podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  1811