Żur z fasolą

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • żurek domowy z mąki żurkowej (10 dag mąki żurkowej zalanej 0,5 litra wody i przyprawione czosnkiem)
  • 30 dag fasoli gotowanej
  • 50 dag wędzonych kości schabowych
  • 10 dag boczku wędzonego
  • 1 cebula
  • przyprawy (sól, pieprz, ziele angielskie, majeranek)

 

Opis przygotowania:

Fasolę namoczoną ugotować do miękkości i odstawić na bok. Wędzone kości schabowe, gotować ok. godziny dodając przyprawy. Wyjąć kości i obrane z nich mięso wrzucić do wywaru i gotować dalej na małym ogniu. Przesmażyć boczek z cebulką i dodać do wywaru. Wywar zalać żurkiem z mąki żurkowej i gotować jeszcze 10 – 15 minut, pod koniec dodać potarty w dłoniach majeranek i ugotowaną fasolę. Wylać na głęboki talerz lub miseczkę, posypać zieleniną i dodać według uznania łyżkę gęstej śmietany. Podawać najlepiej z żytnim pieczywem.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Radę Powiatową Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  336