Składniki:
Langosze:
Farsz:
Opis przygotowania:
Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić ciasto i podzielić na 7 części, zrobić kulki i zostawić je do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować patelnię z olejem. Kulki rozciągnąć na okrągły placek i smażyć na oleju z dwóch stron. Na upieczone langosze nakładać łyżką farsz przygotowany z wymieszanych składników. Posypać utartym żółtym serem i polać keczupem.
*Langosze to potrawa charakterystyczna dla Owsiszcze, miejscowości graniczącej z Czechami. Potrawę serwuje się jako przystawkę lub podwieczorek. Podawane są zaraz po upieczeniu na półmiskach. Przygotowanie w dzisiejszych czasach nie różni się zbytnio od tego, co było dawniej. Wcześniej ciasto wyrabiane było w glinianych misach.
Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Owsiszcze podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.