Langosze - placki drożdżowe z farszem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Langosze:

  • 25 dag mąki
  • 2,5 dag drożdży
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru
  • letnia woda
  • olej

Farsz:

  • 15 dag kiełbasy
  • 2 jajka ugotowane i pokrojone
  • 4 ogórki konserwowe
  • 2 łyżeczki majonezu
  • żółty ser i keczup do dekoracji

 

Opis przygotowania:

Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Zrobić ciasto i podzielić na 7 części, zrobić kulki i zostawić je do wyrośnięcia. W międzyczasie przygotować patelnię z olejem. Kulki rozciągnąć na okrągły placek i smażyć na oleju z dwóch stron. Na upieczone langosze nakładać łyżką farsz przygotowany z wymieszanych składników. Posypać utartym żółtym serem i polać keczupem.

*Langosze to potrawa charakterystyczna dla Owsiszcze, miejscowości graniczącej z Czechami. Potrawę serwuje się jako przystawkę lub podwieczorek. Podawane są zaraz po upieczeniu na półmiskach. Przygotowanie w dzisiejszych czasach nie różni się zbytnio od tego, co było dawniej. Wcześniej ciasto wyrabiane było w glinianych misach.

 

 

Potrawa została sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich Owsiszcze podczas III Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2008 r. w Raciborzu.

Wyświetlenia:  404