Krokiety z farszem cebulowym

Odsłuchaj tekst

Składniki:

Farsz:

  • 4 cebule
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego żółtego sera
  • pieprz
  • sól

Naleśniki:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oleju
  • 1,5 szklanki mąki

 

Opis przygotowania:

Cebulę kroimy w krążki. Smażymy na maśle do momentu zeszklenia. Dodajemy bułkę tartą, starty żółty ser i smażymy do momentu rozpuszczenia się sera. Doprawiamy solą i pieprzem.

Naleśniki przygotowujemy w tradycyjny sposób. Gdy są gotowe nakładamy łyżkę farszu i składamy w kwadraty. Gotowy krokiet obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Obsmażamy z obu stron na złoty kolor na uprzednio nagrzanej patelni z olejem.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Owsiszcz podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie. Drużyna zajęła III miejsce w kategorii amatorów.

Wyświetlenia:  195