Sałatka śledziowa - rybny szałot

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 4 ziemniaki ugotowane w łupinach
  • tacka śledzi matjasów
  • 3 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 2 cebule
  • 1 szklanka ugotowanej fasoli czerwonej lub białej
  • 0,25 szklanki oleju
  • pieprz
  • sól

 

Opis przygotowania:

Ziemniaki, cebule i ogórki kroimy w kostkę, śledzie w paski, a jabłka w słupki. Tak przygotowane składniki łączymy z fasolą, doprawiamy solą i pieprzem, a po polaniu olejem starannie mieszamy. Wkładamy do lodówki na godzinę. Do sałatki można dodać kapary, marynowane grzybki lub czerwoną pokrojoną w kostkę paprykę.

 

 

Potrawa sporządzona przez Koło Gospodyń Wiejskich z Dąbrowy Górniczej - Tucznawy podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  139