'Kyjzy Zupa' - zupa serowa

Odsłuchaj tekst

Składniki:

  • 25 dkg mięsa mielonego
  • 3 pory (ok. 40 dkg)
  • 10 dkg śmietany kremówki
  • 10 dkg serków topionych kremowych
  • kostka rosołowa
  • sól
  • pieprz
  • kurkuma
  • przyprawa do zup

 

Opis przygotowania:

Mięso gotujemy z porem na wolnym ogniu dodając przyprawy. Rozgotowane mięso i por rozdrabniamy i powoli wlewamy do niego śmietanę kremówkę i dodajemy serki topione wraz z kostką rosołową do smaku. Zupa powinna mieć kremową konsystencję. Można ją podać z grzankami lub groszkiem ptysiowym.

 

 

Potrawa sporządzona przez „Kobiety Aktywne gminy Nędza” podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  214