Polewka piwna z ptysiowym łabędziem i serem

Odsłuchaj tekst

Składniki:

polewka piwna:

  • 1 l jasnego piwa
  • 10 dkg chleba razowego
  • 200 ml śmietany kwaśnej 18%
  • cukier
  • sól
  • pieprz

łabędzie ptysiowe:

  • mąka pszenna – 110 g
  • margaryna – 50 g
  • jaja – 4 szt.
  • woda – 120 ml
  • sól
  • 5 dkg sera żółtego
  • 2 dkg masła

 

Opis przygotowania:

Podgrzewamy piwo, dodajemy pokruszony chleb razowy, sól i cukier – nie gotujemy. Śmietanę hartujemy i dodajemy do piwa. Sporządzamy ciasto parzone i formujemy szyje łabędzie (kształt pytajnika) oraz korpusy, pieczemy w 190°C do zarumienienia, po czym suszymy i faszerujemy korpusy masą serową (tarty ser ucierany z masłem i ziołami) i przytwierdzamy głowę łabędzia. Podajemy w talerzu lub miseczkach z dodatkiem groszku ptysiowego i łabędzia faszerowanego masą serową, udekorowane ziołami.

 

 

Potrawa sporządzona przez Zespół Szkół Ekonomicznych im. O. Langego z Wodzisławia Śląskiego podczas IV Festiwalu Śląskie Smaki, który odbył się w 2009 r. w Pszczynie.

Wyświetlenia:  42